Kategorije proizvoda
    Meni Zatvori

    Roštilji i oprema

    Load
    Sortiraj
    Nije pronađen proizvod koji odgovara vašem kriterijumu.

     

    Saveti za kupovinu roštilja

    Roštiljanje je aktivnost koja izaziva pozitivne emocije i donosi radost mnogim ljudima. Kada se pomisli na roštilj, često se setimo prijatnih trenutaka provedenih sa porodicom i prijateljima na otvorenom, uz ukusnu hranu i dobro društvo. Roštilj se smatra nezaobilaznim delom letnjih meseci, ali mnogi ga vole i tokom ostatka godine. Sa ukusnom hranom, osvežavajućim pićem i društvom koje volimo, roštiljanje je idealan način za stvaranje lepih uspomena i zajedničko uživanje.

     

    Vrste roštilja

    Ukoliko često roštiljate i volite da organizujete roštilj zabave, tada je vredno uložiti u kvalitetan roštilj sa puno dodatnih funkcija i dodataka - na primer, dodatak za picu, kuvanje supe ili specijalni dodaci za različite vrste mesa. Što je više opcija, to je više zabave. Ako se razmišljate da kupite roštilj, možete odabrati svoj savršen roštilj iz ogromnog izbora različitih modela:

    Rešetka za roštilj

    Rešetka za roštilj je obično metalna mreža koja se postavlja na vrh roštilja i služi za postavljanje hrane koja će se roštiljati. Rešetke za roštilj dolaze u različitim veličinama i oblicima. Kao oslonac često posluž cigla ili kamen kako bi se izdigla iznad žara.

    Kada je rešetka zagejana, potrebno ju je namazati uljem ili puterom kako se hrana ne bi zalepila za nju. Nakon toga, hrana se stavlja na rešetku i peče se po ukusu. Važno je redovno okretati hranu kako bi se ravnomerno ispekla sa svih strana. Rešetku možemo očistiti četkom za roštilj kako bi se uklonili ostaci hrane i masnoće. Rešetku je takođe moguće oprati deterdžentom za sudove i vodom, nakon što se ohladi.

    Piknik roštilj

    Piknik (picknick) roštilj ili izletnički roštilj je obično manji i prenosivi roštilj koji se koristi za pripremu hrane na otvorenom, na primer za piknik, kampovanje ili roštiljanje u dvorištu. Piknik roštilji su obično lagani, jednostavni za nošenje i često dolaze s nosačem ili torbom za nošenje.

    Piknik roštilji dolaze u različitim veličinama i oblicima, ali obično su manji od klasičnih roštilja. Mogu biti napravljeni od različitih materijala, kao što su metal, keramika ili kamen. U zavisnosti od modela, kao izvor toplote mogu korisitit ćumur, drvo ili plin.

    Piknik roštilji su idealni za manje grupe ljudi i za kratkotrajnu pripremu hrane na otvorenom, poput kobasica, hamburgera, piletine, ribe ili povrća. Oni su takođe popularni zbog svoje prenosivosti i jednostavnosti korištenja.

    Električni roštilj

    Električni roštilji su uređaji koji koriste električnu energiju za zagrevanje površine za pečenje hrane. Roštilj na struju je lako pripremiti za korišćenje, naime dovoljno ga je uključiti u utičnicu i vaša „vatra“ je spremna. Na električnom roštilju možete pripremati večeru čak unutra, svakako budite pažljivi prilikom upotrebe u zatvorenom prostoru.

    Električni roštilji dolaze u različitim veličinama i oblicima, a većina ih ima rešetku gde se postavlja hrana, a koja se može ukloniti radi lakšeg čišćenja. Neki modeli imaju više rešetki za pečenje hrane, a neki imaju ploče za zagrevanje ili ravne ploče za grilovanje. Jednostavni su za upotrebu i poseduju kontrolor temperature koja omogućava korisnicima da podešavaju toplotu za pripremu hrane po ukusu.

    Električni roštilji su popularni zbog svoje brzine i praktičnosti u pripremi hrane, nema dima i pepela, a sve ih to čini idealnim za roštiljanje u vikendicama ili za manje zabave kod kuće. Kada se ne koriste, lako se mogu odložiti jer su obično manje veličine.

    Popularni stoni roštilji su uglavnom električni roštilji i postavljaju se na sto ili drugu ravnu površinu. Zbog svojih karakteristika kao i pristupačne cene čest su izbor u gradskim sredinama.

    Roštilj na ćumur

    Roštilj na ćumur je uobičajeni izbor za baštenske roštilje. Ovi roštilji su idealni za upotrebu na otvorenom, poput bašti, terasa, vikendica i slično, jer ne zahtevaju izvor električne energije. Hrana poput kobasica i mesa je poseno ukusna kada je pripremljena na ćumuru. Ćumur za roštilj je zapravo drveni ugalj koji se proizvodi zagrevanjem drveta u odsustvu kiseonika, što dovodi do procesa pirolize tj procesa termičkog razlaganja drveta koje se odvija usled dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama, ali bez kontakta sa kiseonikom. Osim ćumura moguće je koristiti brikete za roštilj koji zahvaljujući većoj gustini imaju duže vreme sagorevanja i praktičniji su kada je bitno da žar dugo traje.

    Ćumur za roštilj je popularan jer ima visok sadržaj ugljenika i relativno malo primesa, zahvaljujući čemu je lako zapaljiv i daje visoku temperaturu za brzu pripremu hrane. Ćumur proizvodi karakterističan dim i ukus, koji mnogi ljudi vole kod hrane sa roštilja.

    U našoj ponudi možete pronaći veliki broj roštilja na ćumur koji su prenosivi tako da ih možete koristiti u svojoj bašti ili dok kampujete. Većina daje prednost roštiljima koji koriste ugalj u odnosu na druge vrste roštilja. Na kvalitet pripremljene hrane utiče i kvalitet ćumura, zato se postarajte da koristite visokokvalitetni ćumur kako biste savršeno upotpunili aromu.

    Plinski roštilj

    Plinski roštilji su popularni uređaji za roštiljanje hrane koji koriste plin kao izvor toplote. Ovi roštilji su idealni za upotrebu na otvorenom, poput bašti, terasa, vikendica i slično, jer su laki za korišćenje i brzo se zagrevaju. Plinski roštilj može biti prikopčan na plinsku bocu ili gasnu instalaciju. Za njihovo povezivanje konsultujte profesionalce. Plinski roštilji su česta alternativa roštiljima na ćumur jer je njihovo održavanje nešto jednostavnije budući da nakon pripreme roštilja nema čišćenja pepela.

    Plinski roštilji su obično dostupni u različitim veličinama i oblicima, a većina ima mogućnost podešavanja temperature i protoka plina, što omogućava korisnicima da precizno kontrolišu temperaturu za pečenje hrane. Roštilji na plin su popularni zbog brzine i jednostavnosti korištenja, kao i zbog mogućnosti da se koriste u svim uslovima, čak i u lošim vremenskim uvetima. Oni su takođe idealni za pripremu različite vrste hrane, uključujući meso, ribu, povrće, voće i peciva.

    Keramički roštilj

    Keramički roštilji su sve popularniji način pripreme hrane na otvorenom. Oni se sastoje od keramičke posude koja je vrlo izdržljiva i otporna na visoke temperature, a zahvaljujući  izolacijskim svojstvima moguća je kontrola temperature i ravnomerna distribuciju toplote. Roštilj se zagreva na visoke temperature koristeći drveni ugalj odnosno ćumur.

    Keramički roštilji su višenamenski, mogu se koristiti za pečenje mesa, ribe, povrća, hleba i pizze, ali i za dimljenje hrane. Jedna od prednosti keramičkih roštilja je dugotrajnost, jer su izrađeni od kvalitetnih materijala koji su otporni na spoljašnje uticaje. Osim toga, keramički roštilji su vrlo jednostavni za korišćenje, a kontrola temperature omogućava preciznu pripremu hrane.

    Još jedna prednost keramičkih roštilja je što zadržavaju vlagu u hrani i sprečavaju isušivanje, što daje sočnu i ukusnu hranu. Osim toga, keramički roštilji su štedljivi u tom smislu što zadržavaju toplotu u sebi, što smanjuje potrošnju ćumura.

    Keramički roštilji poput Big Green Egg roštilja su odličan izbor za sve koji žele uživati u vrhunskoj hrani pripremljenoj na otvorenom uz kontrolu temperature i jednostavnu upotrebu.

    Zidani roštilj

    Zidani roštilji su izrađeni od kamena, opeke ili drugih materijala koji su otporni na toplotu. Oni su obično postavljeni na određeno mesto u dvorištu ili vrtu i uglavnom se koriste za roštiljanje velikih količina hrane za veće grupe ljudi. Zidani roštilji su popularni zbog svoje dugotrajnosti kao i originalnog izgleda u dvorištu.

    Betonski roštilj

    Betonski roštilji su izrađeni od betonskih blokova ili betonske mase. Oni su obično većih dimenzija i dizajnirani su za pripremu veće količine hrane za više ljudi. Betonski roštilji su poput zidanih roštilja dugotrajni i mogu se koristiti tokom cele godine.

    Dimni roštilji ili pušnice

    Dimni roštilj kao što je Weber pušnica je savršen uređaj za sve ljubitelje dimljenog mesa koje se može pripremati na dimu koji nema visoku temperaturu. Ovaj uređaj je naročito popularan u BBQ kulturi. Ova vrsta roštilja koristi drveni čips ili piljevinu kako bi se dodao dim i specifičan ukus hrani koja se priprema. Dimne pušnice se sastoje od komore za pečenje i komore za dimljenje koje su spojene cevima koje omogućavaju cirkulaciju dima.

    Dimni roštilj se obično koristi za pripremu mesa, ribe i drugih namirnica koje imaju jači ukus kada se dime. Uz pomoć pušnice, hrana dobija aromu dima koja se zadržava u njoj i daje joj poseban ukus i teksturu. Ova tehnika je posebno popularna u BBQ kulturi, gde se često koristi za pripremu svinjskog mesa, govedine i pilećeg mesa.

     

    Na šta obratiti pažnju kod izbora roštilja?

    Prilikom odabira roštilja, osim što ćete uzeti u obzir vrstu izvora toplote na kojoj pripremate hranu dobro je razmotriti i druge stavke poput veličine, materijala, dodatnih funkcija i pribor koji mogu uticati na vaš izbor.

    Veličina roštilja i rešetke

    Postoje roštilji za jednu osobu, za porodice ili velike zabave. Mali piknik roštilji sa površinom za roštiljanje od 300 do 400 cm² obično nude prostor za dve šnicle ili četiri manje kobasice. Stoni modeli i mali električni roštilji sa površinom oko 900 cm² su dovoljni za pripremu roštilja za do četiri osobe. Stojeći i kupolasti roštilji sa točkićima imaju površinu od 2000 do oko 3000 cm² gde ima dovoljno prostora za do šest osoba da istovremeno roštiljaju. Za velike zabave sa do 20 ljudi, pogodni su roštilji sa rešetkom površine od oko 5000 cm². U našoj ponudi to su veliki plinski roštilji sa najmanje tri gorionika, bočni gorionici i stalak za zagrevanje hrane, snažni dimni roštilji ili posebno veliki roštilji na ćumur.

    Savet:Svi koji redovno roštiljaju sa prijateljima ili porodicom trebalo bi da se opredele za veći uređaj. To vam daje više prostora za različite vrste hrane za roštiljanje, možete eksperimentisati sa novom hranom i svi gosti mogu uživati u hrani istovremeno.

    Materijal

    Roštilji koji koriste drvo ili plin imaju metalna kućišta i rešetke. Modeli sa kaminom, kao što je betonski roštilj, takođe imaju izdržljiva kućišta napravljena od armiranog betona. Moćni uređaji kao što su plinski ili dimni roštilji, koji generišu temperature do 850°C, su napravljeni od čelika. Električni roštilji su opremljeni metalnim rešetkama, keramičkim ili neprijanjajućim livenim aluminijumskim pločama za roštiljanje, dok je njihovo kućište je napravljeno od nerđajućeg čelika ili čvrste plastike.

    Dodatne funkcije

    Roštilji na drvo i plin često imaju zasebne kontrole temperature, termostate i senzore temperature. Druge karakteristike udobnosti su postolja za zagrevanje, radne površine kao i prostor za odlaganje. Na većini električnih roštilja možete individualno podešavati temperaturu roštiljanja. Neki roštilji imaju senzor koji automatski podešava vreme i temperaturu kuvanja na osnovu debljine ili vrste hrane koja se roštilja.

     

    Koji je najbolji roštilj za tebe?

    Prilikom kupovine roštilja bitno je razmotriti još neke detalje osim ukusa koji preferirate. Važno je i praktično rukovanje, adekvatna oprema i veličina roštilja. Pored toga, trebalo bi unapred razmisliti koje gorivo vaš novi roštilj treba da koristi, a da pri tom razmotrite i sredinu gde ga planirate koristiti. Na primer u nekim gradskim sredinama je neprimereno ili čak zabranjeno ložiti vatru, isto tako na terasama i dr. Osim toga lepo je biti i obziran prema komšijama.

    Užitak roštiljanja

    Mnogi uživaju u roštiljanju na otvorenom sa roštiljem na ćumur. Vreme potrebno za zagrevanje i hlađenje ćumura je deo rituala. Iako ćumur sam po sebi ne daje nikakav ukus, tipičan miris roštilja se stvara tokom pečenja, što daje kobasicama i šniclama njihov neodoljiv ukus. Roštiljanje na ćumur ne zahteva puno tehnologije. Možete birati između kompaktnih i mobilnih modela, kotlovskih roštilja za direktnim i indirektnim pečenje do vrtnih betonskih roštilja na kojima takođe možete peći, dimiti, grilovati povrće ili čak pripremiti pizzu.

    Brzo i praktično roštiljanje

    Plinski roštilji su najbolji izbor za sve koji žele da budu što brži, a ipak žele da roštiljaju na otvorenom plamenu. Sve što vam je potrebno je priključak za gas ili plinska boca i možete započeti zabavu na roštilju. Uređaji se lako koriste, poput šporeta na gas. Temperatura se lako podešava i ostaje konstantna. Nema dima prilikom roštiljanja, a uređaji su jednostavni za čišćenje nakon pripreme roštilja.

    Bezbedno koristite vaš roštilj

    Ako ne želite koristiti plin ili ćumur prilikom roštiljanja, električni roštilji su pravi izbor za vas. Kod ovih uređaja, energija dolazi iz utičnice. Struja aktivira grejne elemente ispod metalne ploče ili rešetke za roštiljanje i tako pruža potrebnu toplotu. Električni roštilji su sigurni za korišćenje, jer ne morate da se bavite zapaljivim materijalima i spremni su za upotrebu čim se povežu na struju. Pošto ne proizvode dim, možete ih koristiti na balkonu i u kući. Mnoge vrste roštilja se takođe mogu sklopiti kako bi se uštedelo na prostoru.

     

    Čišćenje i održavanje roštilja 

    Da bi vaš roštilj dugo trajaopotrebno ga je očistiti svaki put nakon roštiljanja. Izdvojili smo nekoliko saveta:

    Posude za masnoće u električnim ili plinskim roštiljima, poput roštilj ploča, obično se mogu skinuti i mogu se oprati u mašini za pranje posuđa.

    Nakon što se ohladi, naslage na rešetki roštilja na ćumur mogu se ukloniti krpom namočenom u vodi i malo pepela iz roštilja.

    Ako postoje posebno tvrdokorne naslage, zamotajte rešetku u vlažne novine preko noći a zatim sutradan uklonite ostatke naslaga sredstvom za čišćenje rerne ili roštilja.

    Ukoliko se na plinskom roštilju i pored posude za masnoće površine isprskaju masnoćama, jednostavno ga pojačajte i sačekajte da masnoće sagore. Čađ se može ukloniti četkom.

    Delove roštilja za skladištenje kao i spoljašnjost roštilja možete očistiti vlažnom krpom i malom količinom deterdženta za pranje sudova. Uvek prvo pročitajte uputstvo za upotrebu proizvođača.

    Savet:Ako roštilj stoji napolju tokom cele sezone roštiljanja, preporučljivo je nabaviti odgovarajuću zaštitnu navlaku ili pokrivač kao dodatnu opremu za roštiljanje koji štite roštilj i plinske boce od prašine i kiše.

     

    Roštilj tokom cele godine!

    Bez obzira da li je u pitanju vaša vikendica, balkon ili dvorište, roštiljmožete pripremati u svako doba godine. Izbor roštilja ne zavisi samo o vašem ukusu nego i o vrsti hrane koju ćete roštiljati, koliko često i gde ćete koristiti roštilj.

    Pogledajte Crafter ponudu roštilja i obezbedite pribor za svoj savršen vikend sa porodicom i prijateljima. Pripremite roštilj ne samo leti, obradujte kolege s posla, rodbinu ili prijatelje pozivom na roštilj tokom prvih dana proleća ili sunčanih dana jeseni. Za dobro raspoloženje i druženje je dovoljan jedan roštilj!

     

     

    Filtriraj po
    Filter by attributes
    • Brend
    • Visina
    • Težina
    • Prečnik rešetke
    • Prostor za kuvanje
    • Uvoznik