Kategorije proizvoda
  Meni Zatvori

  Politika privatnosti

  Politika privatnosti

  Ukoliko se interesujete za obradu i zaštitu vaših podataka o ličnosti u okviru privrednog društva Crafter d.o.o. Beograd, DOBRODOŠLI, ovaj odeljak je pravo mesto za Vas!

  Mi cenimo vašu privatnost i posebno vodimo računa o bezbednosti vaših podataka o ličnosti. Upravo iz tih razloga ovom Politikom privatnosti na transparentan i lako razumljiv način želimo da vas informišemo o prikupljanju, upotrebi, prirodi i obimu obrade vaših ličnih podataka od strane Crafter d.o.o. Beograd, ul. Federika Felinija 21, MB: 21601365, koja se nalazi u položaju rukovaoca vaših podatka o ličnosti (u nastavku „Crafter“ ili „mi“ ).

  Ovde se nalaze informacije o svim podacima koje prikupljamo o vama, prilikom različitih vidova saradnje, podaci koje prikupljamo kada pristupite našoj internet stranici www.crafter.rs, kada se registrujete i napravite profil ili kada samo odlučite da kupujete online naše proizvode kao gost.

  U slučaju da naš sajt sadrži linkove ka drugim internet stranicama, molimo vas da se adekvatno upoznate sa politikama privatnosti koje se nalaze na tim internet stranicama i načinom na koji ta lica obrađuju podatke o vama. Imajte u vidu da Crafter nema nikakvu kontrolu nad sadržajem drugih internet stranica, te zbog toga ne možemo biti odgovorni za zaštitu vaše privatnosti kada posećujete druge sajtove.

  1. Na koji način prikupljamo vaše podatke o ličnosti i po kom pravnom osnovu?

  Sve informacije koje prikupljamo dobijamo direktno od vas, kada naručite određene proizvode ili usluge, popunite određeni formular ili kada prikupimo podatke putem bezbednosnih kamera u našim maloprodajnim objektima.

  Svi vaši podaci o ličnosti tretiraju se kao strogo poverljivi, a mi i naši pouzdani partneri ih čuvamo na adekvatan način.

  U skladu sa važećim zakonodavstvom, koje reguliše zaštitu podataka o ličnosti, možemo da obrađujemo vaše podatke o ličnosti po sledećim pravnim osnovima:

  • kada nam je obrada neophodna za zaključenje i ispunjenje ugovora kome pristupate;
  • kada nam je obrada neophodna za ispunjenje određenih zakonskih obaveza;
  • kada za obradu imamo legitiman interes, osim ukoliko su nad tim interesima pretežniji vaši interesi ili osnovna prava i slobode;
  • kada ste nam za obradu dali saglasnost za određenu svrhu obrade, pri čemu u svakom trenutku imate pravo da datu saglasnost povučete;

  Obavezno je dostavljanje samo onih podataka o ličnosti koje prikupljamo za ispunjenje zakonskih obaveza.

  Dostavljanje podataka o ličnosti po svim ostalim pravnim osnovima je dobrovoljno, ali napominjemo da ukoliko nam uskratite ove podatke, u određenim situacijama možda nećemo biti u mogućnosti da vam pružimo usluge (kao što je na primer dostava proizvoda na kućnu adresu ili slanje newslettera preko e-mail adrese).

  1. Koje podatke prikupljamo od vas?

  Crafter prikuplja nekoliko kategorija podataka o ličnosti, a u zavisnosti od konkretnog zahteva korisnika/kupaca.

  2.1. Kupovina u Crafter prodavnici/web sajtu

  Kada obavite kupovinu u Crafter prodavnici ili putem web sajta, u zavisnosti od slučaja, od vas se može tražiti da ostavite određene podatke o ličnosti koji su neophodni za zaključenje ugovora o prodaji na daljinu, kreiranje porudžbine ili radi ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji – realizaciji isporuke, naplate i prijema robe.

  U slučaju kupovine u Crafter prodavnicama za isporuku robe na kućnu adresu potrebni su nam sledeći podaci:

  - ime i prezime;

  - broj telefona;

  - adresa (grad, ulica i broj, poštanski broj, broj stana i sprat)

   

  Kada koristite naše usluge kupovine online putem web sajta, pored navedenih podataka, dodatno nam je potreban i podatak o vašoj e-mail adresi, kako bi potvrdili kupovinu i poslali vam porudžbenicu. Ukoliko vršite online plaćanje kako bi osigurali sigurnu kupovinu prikupljamo i podatke o izvršenoj transakciji.

  Online kupovinu možete realizovati iako niste registrovani na sajtu Craftera, odnosno kao gost.

  Kupovinu možete izvršiti i putem poziva našeg kontakt centra. U tom slučaju obavezno prikupljamo podatke o vašem imenu i prezimenu, broju telefona, adresi (grad, ulica i broj, poštanski broj, broj stana i sprat), i e-mail adresi.

  Podatke prikupljene na ovaj način koristimo isključivo radi zaključenja i izvršenja ugovora o prodaji na daljinu, što obuhvata upravljanje i praćenje porudžbina, komunikaciju sa vama, kao i postupanje u slučaju reklamacija.

  Kako bismo se postarali da proizvodi koje kupite od nas budu dostavljeni na tačnu adresu, vaše podatke delimo sa našim eksternim partnerima, a u cilju pružanja odgovarajućih usluga (npr. vaše ime, adresa isporuke).

  2.3. Reklamacije

  Crafter je dužan po osnovu Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021) da kupcima obezbedi mogućnost ulaganja reklamacija na kupljene proizvode.

  U tom slučaju, prilikom ulaganja reklamacije od vas kao kupca možemo da uzmemo podatke o imenu i prezimenu, broju telefona, e-mail adresi, JMBG, i/ili kućnu adresu, ukoliko je potrebno slanje robe ili izlazak na teren.

  Podatke prikupljene na ovaj način koristimo isključivo radi rešavanja i odgovaranja na vaše reklamacije.

  2.4. Registracija na Crafter web sajtu

  Kada odlučite da se registrujete na našem web sajtu, odnosno da kreirate vaš personalizovani profil, u tu svrhu prikupljamo sledeće podatke:

  Obavezni podaci:

  • podatak da li je reč o fizičkom ili pravnom licu;
  • ime i prezime;
  • e-mail adresa;
  • lozinka;
  • adresa, grad i poštanski broj;

  Ukoliko želite možete da ostavite i dodatne podatke:

  • pol;
  • datum i godina rođenja;
  • broj telefona;

  U slučaju da kao registrovani korisnik sa vašeg profila odlučite da kupite neki od proizvoda dostupnih na našoj web stranici, a u skladu sa našim Opštim uslovima korišćenja, u cilju izvršenja transakcije i isporuke robe, pored podataka o vama kao registrovanog korisnika možemo da zahtevamo dodatne podatke, kako je to navedeno pod tačkom 2.1. ove Politike Privatnosti.

  Napominjemo da ni u kom slučaju ne prikupljamo posebne kategorije podataka, kao što su podaci koji se odnose na vaše rasno ili etničko poreklo, političko mišljenje, versko ili filozofsko uverenje ili članstvo u sindikatu, kao ni obradu genetskih podataka, biometrijskih podataka, podataka u vezi zdravstvenog stanja, seksualnog života ili seksualne orijentacije.

  S obzirom da profil kreiramo isključivo na osnovu vaše saglasnosti, u svakom trenutku možete da povučete datu saglasnost, brisanjem profila, nakon čega ćemo obrisati sve podatke koje posedujemo o vama u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 3 dana.

  2.5. Kontaktiranje sa Crafterom – različite vrste upita (kontakt e-mailom, telefonom ili putem društvenih mreža)

  U zavisnosti od načina na koji ste stupili u kontakt sa nama, kao i vrste upita možemo da prikupljamo vaše podatke o imenu, prezimenu, broju telefona, adresi e-pošte, kao i ostale informacije koje ste razmenili sa nama, a koje su u vezi sa vašim upitom.

  Možete da nas kontaktirate i kada želite da obavite kupovinu putem telefona. U tom slučaju obrađujemo vaše podatke, kako je to navedeno u odeljku 2.1. ove Politike Privatnosti.

  2.6. Marketinške svrhe - prijava za kontaktiranje i dobijanje obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama – Newsletter

  Ukoliko želite da vas kontaktiramo i da primate naša obaveštenja o aktuelnim ponudama i promocijama, na našem web sajtu ili u okviru vašeg profila u svakom trenutku možete ostaviti podatke o e-mail adresi i prijaviti se za primanje newslettera.

  Ukoliko se prijavite za prijem newslettera, imajte u vidu da se Crafter i kompanija Wurth d.o.o. Beograd, (MB: 17155172. PIB: 100000362)nalaze u položaju zajedničkih rukovaoca kada su u pitanju marketinške aktivnosti. U cilju regulisanja međusobnih prava i obaveza Crafter i Wurth su zaključile poseban ugovor o zajedničkom rukovanju, a kojim ugovorom je predviđeno da zahteve možete uputiti i jednoj i drugoj ugovornoj strani. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja povodom odnosa zajedničkih rukovaoca ili želite da ostvarite neka od zakonom propisanih prava, budite slobodni da nam se obratite na mail adrese dpo@crafter.rs

  Vašu saglasnost za prijem obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama možete da opozovete u svakom trenutku kako u okviru vašeg profila, tako i na dnu svakog e-maila koji primite od nas, u kom slučaju ćemo prestati da vam šaljemo promotivne ponude. Opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu pristanka pre opoziva.

  2.7. Crafter Loyalty program

  Crafter loyalty program je naš članski klub, putem koga možete ostvariti određene pogodnosti. Prilikom registracije u Crafter Loyalty program zamolićemo Vas da nam ostavite određene podatke o ličnosti neophodne za pristup klubu. Stupanjem u naš loyalty klub prikupljamo o vama sve informacije o kupovinama koje ste obavili uz člansku karticu.

  Podatke prikupljene na ovaj način koristimo kako bismo bolje razumeli vaše potrebe i preferencije u smislu kupovine, i kako bismo pripremili ponude i dali vam informacije o proizvodima i uslugama za koje biste možda bili zainteresovani. Promotivne poruke sa informacijama o aktuelnim ponudama za vas se šalju kao deo programa. Ove informacije će vam biti poslate samo ukoliko nam za to date pristanak, koji možete pronaći na formularu za registraciju u Crafter Loyalty program, na našem web sajtu ili u našim maloprodajnim objektima. Pristanak imate pravo da opozovete u svakom trenutku, s tim da imajte na umu da opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade vršene do trenutka opoziva pristanka.

  Podatke koje nam dostavite radi vođenja Crafter Loyalty profila ćemo čuvati tokom trajanja vašeg članstva u programu.

  2.8. Iznajmljivanje alata

  U Crafteru možete iznajmiti alat za kojim nemate čestu potrebu. Alat ili mašinu možete odabrati na licu mesta. Da bi vam omogućili ovu uslugu potrebni su nam podaci o vašem imenu i prezimenu, JMBG, kontakt telefon i e-mail adresu, model alata koji uzimate i ukupnu cenu. Ove podatke prikupljamo kako bi bili sigurni da ćete izvršiti svoju ugovornu obavezu, odnosno da ćete iznajmljeni alat vratiti u istom stanju u kome ste ga i preuzeli

  2.9. Zapošljavanje u Crafteru

  Prilikom slanja vaše prijave kao dela procesa selekcije i zapošljavanja zamolićemo vas da nam dostavite određene podatke o ličnosti kako bismo mogli da evaluiramo vašu prijavu. Ukoliko nam date pristanak vaše podatke ćemo čuvati u periodu od 2 (dve) godine kako bismo vas kontaktirali za slučaj da ste zainteresovani za neku drugu, istu ili sličnu poziciju u Crafteru.

  2.10. Društvene mreže

  Podatke na društvenim mrežama velikim delom obrađuje sam operater i na taj deo Crafter ima ograničen uticaj.

  Detaljnije informacije o obradi podataka od strane operatera platforma društvenih mreža i o mogućnostima prigovora možete pronaći u njihovim pravilima o zaštiti podataka o ličnosti.

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

  Podatke prikupljene na društvenim mrežama obrađujemo u svrhu informisanja potrošača o aktuelnim promocijama i ponudama, a u cilju interakcije i unapređenja odnosa sa pratiocima. Podatke prikupljene na društvenim mrežama na osnovu pristanka kao što su komentari, video snimci, slike, lajkovi, objavljuje operater. Crafter ove podatke ne deli sa trećim licima i zadržava pravo brisanja nezakonitih sadržaja, komentara mržnje, eksplicitnog sadržaja i podataka koji predstavljaju krivično delo.

  2.13. Video nadzor

  Crafter u svim maloprodajnim objektima i oko njih koristi video nadzor za potrebe bezbednosti svojih zaposlenih i imovine, i radi otkrivanja krivičnih dela i drugih spornih situacija. Obaveštenje o video nadzoru se nalazi na ulazu u svaki naš maloprodajni objekat i isto se koristi u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013, 42/2015 i 87/2018). Informacije prikupljene putem video nadzora čuvamo u vremenskom periodu koji nam omogućava da pomognemo regulatornim telima i organima za sprovođenje zakona, a najduže 30 dana, nakon čega se svi podaci automatski brišu. Ove informacije se čuvaju na način koji obezbeđuje odgovarajuću zaštitu podataka o ličnosti i pristup je ograničen samo na kvalifikovano osoblje obezbeđenja.

  1. Ko ima pristup vašim podacima?

  Crafteru je od izuzetne važnosti zaštita vaših podataka o ličnosti, upravo zbog toga vodimo računa da vaši podaci o ličnosti ne budu ustupljeni neovlašćenim licima. Unutar naše kompanije, pristup podacima, koje ste nam stavili na raspolaganje, imaju samo oni sektori, odnosno oni zaposleni kojima su isti neophodni za ispunjenje svrhe za koju su podaci o ličnosti prikupljeni, a kojima je u opisu posla obrada podataka o ličnosti.

  Pored naših zaposlenih, u cilju pružanja određenih usluga, vaše podatke možemo da ustupimo trećim licima– našim partnerima koji nam pružaju određene usluge (na primer usluge dostave, reklamacija, održavanje naših IT sistema, obrada plaćanja ili radi obezbeđenja ostalih usluga koje pružamo).

  U svim ovim slučajevima naš odnos sa parterima, način zaštite i postupanja sa vašim podacima o ličnosti obezbedili smo ugovorima u skladu sa propisima koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti.

  U pojedinim slučajevima, vaši podaci mogu biti obrađeni izvan Republike Srbije, od strane naših partnera koji pružaju usluge u ime ili za Crafter. Ukoliko u konkretnom slučaju iznosimo podatke u zemlju koja ne obezbeđuje primereni nivo zaštite u skladu sa propisima Republike Srbije, obezbeđujemo odgovarajuće mere zaštite ovih podataka i vama obezbeđujemo ostvarivost prava i delotvornu pravnu zaštitu povodom obrade, a kada propisi Republike Srbije to zahtevaju, i posebno odobrenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Takođe, ugovori potpisani sa takvim subjektima ih obavezuju da tretiraju vaše podatke uz korišćenje posebnih sigurnosnih mera, u skladu sa propisima koji su na snazi Republici Srbiji.

  1. Koliko dugo čuvamo vaše podatke?

  Vaše podatke o ličnosti čuvamo onoliko koliko je to neophodno za ispunjenje svih navedenih svrha. Pri tome, vodimo računa o zakonskim obavezama čuvanja podataka o ličnosti

  U slučaju kreiranja profila na našem sajtu ili prikupljanja podatka po osnovu saglasnosti, podaci o ličnosti će se obrađivati sve do brisanja korisničkog profila odnosno povlačenja date saglasnosti. Pri čemu opoziv saglasnosti ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu saglasnosti pre opoziva.

  Podatke, prikupljene na osnovu saglasnosti, obrisaćemo i pre povlačenja saglasnosti, ako je ostvarena svrha za koju smo prikupljali podatke.

  Kada je osnov prikupljanja podataka zaključenje i izvršenje ugovora, podatke o realizovanim kupovinama i kupcima čuvamo koliko je to predviđeno poreskim propisima i propisima koji regulišu ugovor o prodaji. (npr. podaci o uloženim reklamacijama se čuvaju koliko je to propisano Zakonom o zaštiti potrošača).

  Nakon isteka predviđenih rokova, odnosno nakon povlačenja saglasnosti, ukoliko se podaci obrađuju po tom osnovu, svi podaci o vama će biti depersonalizovani odnosno obrisani ili uništeni.

  1. Podaci o maloletnim licima

  Crafter ne obrađuje namerno podatke o ličnosti maloletne dece ispod 16 godina. Lica koja su mlađa od 16 godina, ne mogu da kreiraju personalizovane profile na našoj internet stranici.

  Odraslima se preporučuje da pravilno nadziru maloletnike pod svojim starateljstvom dok pretražuju po internetu, a naročito kada je omogućeno ostavljanje podataka o ličnosti.

  1. Bezbednosne mere

  Kako bi se osigurala zaštita podataka o ličnosti Crafter je usvojio čitav niz pravila koja regulišu obradu i zaštitu podataka o ličnosti.

  Implementirani su različiti mehanizmi, poput obavezne obuke svih zaposlenih za postupanje poverljivim i ličnim podacima, pristup podacima o ličnosti je dozvoljen samo ovlašćenim licima, a pored toga postoje i jake politike lozinki. Pored navedenog Crafter je imenovao i lice za zaštitu podataka o ličnosti koje pomaže u procesu zaštite i obezbeđivanja bezbednosti ličnih podataka i vodi računa o njihovoj usklađenosti sa propisima Republike Srbije.

  Crafter konstantno prati i u zavisnosti od potreba unapređuje bezbednosne mere, a sve kako bi sprečila neovlašćeni pristup, gubitak ili uništenje podataka o ličnosti.

  1. Koja prava imate kao lice na koje se podaci odnose?

  U svakom trenutku možete nam se obratiti sa nekim od navedenih zahteva:

  • da vam omogućimo pristup vašim podacima o ličnosti, da odgovorimo za koje svrhe se koriste podaci koji se tiču vas, kao i da pristupite takvim podacima, da znate svrhu obrade, kategorije podataka koje čuvamo, treće strane ili kategorije trećih strana sa kojima se vaši podaci dele, kao i period tokom kog zadržavamo podatke.
  • da zahtevate kopiju vaših podataka, ispravku netačnih, pogrešno unetih i/ili zastarelih podataka;
  • da zatražite brisanje vaših podataka. Ukoliko su vaši podaci neophodni za izvršenje određenih ugovornih obaveza ili ukoliko postoji zakonska obaveza čuvanja podataka, Crafter neće biti u mogućnosti da ove podatke obriše.
  • da zahtevate ograničenje obrade vaših podataka, ukoliko osporavate tačnost podataka o ličnosti, ukoliko smatrate da je obrada nezakonita, a ne želite da se podaci obrišu, ako ste istakli prigovor ili ako smatrate da Crafteru više nisu potrebni vaši podaci.
  • da podnesete prigovor na način na koji obrađujemo vaše podatke. Pravo na prigovor imate samo u onim situacijama kada Crafter obrađuje vaše podatke o ličnosti po osnovu legitimnog interesa, kao i u slučaju direktnog marketinga koji uključuje profilisanje u meri u kojoj je to povezano sa direktnim marketingom.
  • da zahtevate prebacivanje vaših podataka o ličnosti drugom rukovaocu (pravo na prenosivost podataka). Ovo pravo možete da iskoristite kada se obrada zasniva na vašem pristanku ili ako se vrši automatizovanim sredstvima.
  • da opozovete pristanak na obradu podataka o ličnosti. Kada obradu vršimo na osnovu vašeg pristanka, pristanak možete da opozovete u svakom trenutku.

  Sva prava možete da ostvarite kontaktiranjem našeg lica za zaštitu podataka o ličnosti putem e-mail adrese dpo@crafter.rs.

  Ukoliko niste zadovoljni načinom na koji prikupljamo ili koristimo vaše podatke o ličnosti, uvek imate pravo da uputite pritužbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije.

  1. Stupanje na snagu i izmene Politike privatnosti

  Ova Politika privatnosti stupa na snagu dana 10.06.2022. godine.

  Politika privatnosti može biti izmenjena, u zavisnosti od potreba i promene procesa u Crafteru, promene zakonskih okvira ili na zahtev nadležnog organa (Poverenika za zaštitu informaciju od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti), te se preporučuje da redovno pratite izmene i dopune Politike privatnosti na našem web sajtu.