Kategorije proizvoda
  Meni Zatvori

  Politika kolačića

  Poslednji put ažurirano dana 01.08.2022.

   

  Politika kolačića

   

  Ovom Politikom kolačića („Politika kolačića“) opisujemo različite vrste kolačića koje koristimo na web sajtu www.crafter.com („Web sajt“) koji se nalazi u vlasništvu i pod kontrolom privrednog društva Crafter d.o.o. Beograd kao rukovaoca podacima o ličnosti („Crafter“). U nekim slučajevima upotreba kolačića je povezana sa obradom podataka o ličnosti, pa vam iz tog razloga preporučujemo da detaljno pročitate našu Politiku privatnosti dostupnu na Web sajtu, ukoliko želite da saznate kako koristimo podatke o ličnosti i kako možete da ostvarite svoja prava u vezi tih podataka.

  Koristimo kolačiće kako bi osigurali svima koji koriste naš sajt da imaju najbolje moguće iskustvo. Nastavljajući sa korišćenjem našeg sajta, prihvatate da koristite neophodne Kolačiće radi funkcionisanja sajta.

  1. Šta su kolačići?

  2. Zbog čega koristimo kolačiće

  3. Koje kolačiće koristimo

  4. Kako da isključite kolačiće

  5. Ažuriranje Politike kolačića

   

  1. Šta su kolačići? 

  Kolačići su standardna funkcija Internet sajtova koja omogućava čuvanje male količine podataka o poseti sajtu, u vidu tekstualnih fajlova na računaru Korisnika. Kolačići imaju široku primenu omogućavajući značajna unapređenja funkcionalnosti – pospešuju efikasnost identifikacijom uređaja Korisnika kako bi korišćenje sajta učinili lakšim (kroz pamćenje izabranih postavki Korisnika). Uz to, Kolačići prikupljaju informacije o tome koji delovi sajta su korisni, a kojima treba poboljšanje, ali i pomažu u prikazivanju personalizovanog sadržaja Korisnicima kroz ciljane oglase zahvaljući praćenju korištenja sajta od strane Korisnika.

  Kolačići nam pokazuju šta interesuje vas kao korisnika, što nam pomaže da poboljšamo upotrebu Web sajta kako za vas, tako i za druge korisnike. Kolačići ni na koji način ne oštećuju vaš računar ili drugi uređaj.

  Kolačići mogu da se klasifikuju na kolačiće prve strane i kolačiće treće strane. Kolačići prve strane se šalju sa veb sajta koji gledate i pomoću tih kolačića veb mesta mogu da čuvaju podatke koje će ponovo koristiti prilikom naredne posete istog veb sajta. Kolačići treće strane se ne šalju od strane veb sajta koji gledate, već od strane trećih lica koji obrađuje podatke dobijene iz kolačića.

  Kolačići prve i treće stane omogućavaju veb-sajtovima da prepoznaju da li ste koristeći isti pretraživač ranije pristupili veb sajtu, što u mnogim slučajevima može da utiče na prikazani sadržaj.

   

  2. Zbog čega koristimo kolačiće

  Kolačiće koristimo kako bismo unapredili svoje usluge, poboljšali naš Web sajt, ali i vaše korisničko iskustvo. Neki kolačići koje koristimo neophodni su za pravilno funkcionisanje Web sajta i određenih usluga, dok se drugi koriste za prikupljanje informacija o korišćenju internet stranice (statistiku) ili za poboljšanje korisničkog iskustva.U svakom slučaju kolačiće koje koristimo nikada ne čuvaju osetljive podatke (posebno zaštićene kategorije podataka o ličnosti).

   

  3. Koje kolačiće koristimo

  Crafter koristi više različitih kolačića koje možemo razvrstati u nekoliko kategorija kako bismo vam pomogli da bolje razumete zašto i kako koristimo kolačiće. Više o svakoj kategoriji kolačića koje koristimo možete saznati u nastavku teksta.

   

  3.1. Neophodni kolačići

  Ovi kolačići su neophodni kako bi Web sajt mogao pravilno da funkcioniše, s obzirom da određeni delovi Web sajta jednostavno ne bi mogli da funkcionišu bez njih. Oni su uvek podešeni kada pristupite našem Web sajtu i ne sadrže, odnosno ne prikupljaju podatke o ličnosti.

  Naziv

  Svrha

  Ko obezbeđuje kolačiće

  Koliko traju kolačići

  Vrsta

  ARRAffinity

  Ovaj kolačić se postavlja na veb sajtovima koji se pokreću na Windows Azure cloud platformi. Koristi se za balansiranje opterećenja kako bi se osiguralo da su zahtevi stranica korisnika  preusmereni na isti server u bilo kojoj sesiji pretraživanja.

  azure.microsoft.com

  sesijski 

  HTTPOnly

  ASP.NET_SessionId

  Kolačić platforme za opšte namene, koji koriste sajtovi napisani tehnologijama koje su zasnovane na Miscrosoft.NET. Obično se koristi za održavanje anonimne korisničke sesije od strane servera.

  asp.net

  sesijski 

  HTTPOnly

  .ASPXANONYMOUS

  Ovaj kolačić koriste sajtovi koji koriste .NET tehnološku platformu Microsoft-a. On omogućava sajtu da održava anonimni korisnički ID da bi pratio jedinstvene korisnike u okviru sesije, a da se oni ne prijave ili na drugi način ne identifikuju. 

  asp.net

  sesijski

  HTTPOnly 

    

  3.2. Analitički kolačići

  Ovi kolačići omogućavaju da brojimo posete i izvore saobraćaja da bismo mogli da merimo i poboljšamo performanse našeg Web sajta. Oni nam pomažu da znamo koje stranice su najviše, a koje najmanje popularne i da vidimo kako se posetioci kreću po Web sajtu. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju se objedinjavaju i stoga su anonimne. Ukoliko ne dozvolite upotrebu ovih kolačića, nećemo znati kada ste posetili naš Web sajta.

  Naziv

  Svrha

  Ko obezbeđuje kolačiće

  Koliko traju kolačići

  Vrsta

  _gat

  Ovaj kolačić je povezan sa Google Universal Analitics, prema dokumentaciji koja se koristi za regulisanje brzine zahteva - ograničavanje prikupljanja podataka na sajtovima sa visokim prometom.

  googletagmanager.com

  1 dan

  HTTP

   

  3.3. Kolačići za ciljanje i reklamiranje 

  Ovi kolačići se postavljaju kroz našu lokaciju, a postavljaju ih naši partneri za reklamiranje. Njih mogu da koriste te kompanije da bi napravile profil vaših interesovanja i prikazale vam relevantne reklame na drugim lokacijama. One rade tako što jedinstveno identifikuju vaš pregledač i uređaj. Ako ne dozvolite ove kolačiće, nećete iskusiti naše ciljane reklame na drugim veb-lokacijama.

  Naziv

  Svrha

  Ko obezbeđuje kolačiće

  Koliko traju kolačići

  Vrsta

  Facebook Pixel

  Ovaj kolačić je vezan za Facebook Ad platformu i služi za praćenje i analizu informacija o posetiocima sajta i aktivnostima koje su na sajtu obavili. Koristi se i za prikazivanje ciljanih oglasa ljudima koji su bili na sajtu.

  facebook.com

  2 godine

  Pixel

  BizoID, BizoData, BizoUserMatchHistory, BizoNetworkPartnerIndex

  Kolačići koje koristi LinkedIn Insight Tag vezan za LinkedIn Ads platformu. Kolačići služe za analiziranje rezultata oglasa, za praćenje i analiziranje aktivnosti posetilaca sajta, kao i za kreiranje oglasa koji targetiraju ljude koji su posećivali sajt.

  ads.linkedin.com

  6 meseci

  Pixel

  _gac

  Kolačić koji koristi da se isprati željena akcija posetioca sajta koji je prethodno imao interakciju sa oglasom plasiranim kroz Google Ads paltformu.

  googleadservices.com; google.com

  30 dana

  HTTP

    

  3.4. Funkcionalni kolačići

  Ovi kolačići imaju svrhu da prikupljaju i čuvaju anonimne informacije o vašim izborima i željenim postavkama na Web sajtu i omogućavaju nam da ponudimo različite personalizovane funkcionalnosti u skladu sa vašim izborima.

  Naziv

  Svrha

  Ko obezbeđuje kolačiće

  Koliko traju kolačići

  Vrsta

  NOPCOMMERCE.AUTH

  Kolačić za autentifikaciju obrazaca. Koristi se za autentifikaciju registrovanih korisnika.

  nopcommerce.com

  sesijski

  HTTP

  Nop.customer

  Kolačić za kupce. Koristi se za identifikaciju neregistrovanih kupaca.

  nopcommerce.com

  trajni

  HTTP 

  nop.CompareProducts

  Kolačić za upoređivanje proizvoda. Čuva listu proizvoda za stranicu ,,uporedi proizvode".

  nopcommerce.com

  sesijski

  HTTP

  NopCommerce.RecentlyViewedProducts

  Kolačić za nedavno pregledane proizvode. Čuva listu nedavno pregledanih proizvoda.

  nopcommerce.com

  sesijski

  HTTP

    

   

  4. Kako da isključite kolačiće

  Da bi isključili ili obrisali kolačiće, možete da promenite postavke kolačića u vašem internet pretraživaču. Takva podešavanja se obično nalaze u meniju vašeg internet pretraživača pod sledećim stavkama: "opcije", "alati"ili"preferencije". Takođe, možete da pogledate stavku "pomoć" u meniju pretraživača. Različiti pretraživači mogu da koriste različite mehanizme za onemogućavanje kolačića.

  Više informacija o kolačićima i njihovom brisanju možete pogledati na stranici www.allaboutcookies.org.

   

  5. Ažuriranje Politike upotrebe kolačića

  Ova Politika kolačića stupa na snagu 01.08.2022. godine. Politika kolačića može biti izmenjena s vremena na vreme u zavisnosti od potreba i promena procesa u Crafteru. O svim promenama koje se odnose na ovu Politiku kolačića ćete biti obavešteni putem pop-up prozora na Web sajtu.

  Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi kolačića i njihove upotrebe, možete nas kontaktirati na 011 422 0469 ili na mail info@crafter.rs.