Kategorije proizvoda
  Meni Zatvori

  Enološka sredstva

  Load
  Sortiraj
  Picture of Savacoop Bentonit 1 kg

  Savacoop Bentonit 1 kg

  Namenjen je za bistrenje i proteinsku stabilizaciju belih i roze vina tokom alkoholne fermentacije i finalizacije vina. Vina razlivena u boce često su sklona mućenju, koje se javlja usled prelaska termolabilnih belančevina u nerastvorljivo stanje. Ukoliko se šira tretira bentonitom, u velikoj meri se uklanjaju belančevinaste materije i vino se brže bistri. Međutim, deo belančevinastih materija prelazi u vino, a jedan deo se oslobađa iz ćelija vinskog kvasca. Stoga je neophodno vršiti bistrenje vina pre razlivanja u boce, ukoliko su one namenjene dužem čuvanju. Fine čestice montmorilonita u Bentostabu poseduju moć izuzetne absorpcije koloida. Bentostab osigurava proteinsku stabilnost i povećava potencijal vina za hladnu stabilizaciju.

  210300004
  379  RSD
  Picture of Savacoop Enzim Essezym, Color 10g, pektolitički

  Savacoop Enzim Essezym, Color 10g, pektolitički

  Essezym-color je visoko koncentrovan pektolitički enzim u obliku granula koji se koristi za ekstrakciju plemenitih supstanci iz pokožice voća. Njegovom upotrebom na voće u fazi muljanja ili presovanja optimalno se izvlače korisni sastojci koji se nalaze u ljuskama voća.

  Uputstvo za upotrebu: Enzim se rastvara u 10x većoj količini vode i taj rastvor se dodaje u voće u fazi muljanja ili presovanja, 2-3g/100kg voća na temperaturi 8-40°C na početku fermentacije.

  Čuva se na suvom i hladnom mestu.

  210300007
  449  RSD
  Picture of Savacoop Enzim EX-V 10gr prilikom maceracije crnog grožđa

  Savacoop Enzim EX-V 10gr prilikom maceracije crnog grožđa

  Namenjen za proizvodnju crvenih vina koja odležavaju. Povećava stabilnost boje, daje bolju taninsku strukturu, bolja sortna aroma i kompleksnost vina. Osnovna namena je dobijanje jako obojenih i punih crvenih vina.

  Način primene: Enzim otopiti u vodi ili širi 1:100, dodati na početku punjenja macerativnog tanka ili prese. Vreme delovanja 3-8 h na 15 C, kod nižih temperatura i do 12 h, a bez kontrole temperature samo 2 h - koliko treba da se razgrade pektini.

  210300008
  449  RSD
  Picture of Savacoop hrastov čips FO MT 1 kg

  Savacoop hrastov čips FO MT 1 kg

  Namena: Čips za vino FO(francuski hrast), MT(medijum tostiran) su komadići francuskog hrasta za dobijanje aroma hrasta u vinu i rakiji, termički obrađeni na temperaturi 200°C. Zamenjuje hrastovo bure prilikom odležavanja vina ili rakije.

  Efekat na širu i vino: Prenosi na vino ili rakiju pozitivna složena svojstva hrastovine, daje voćni karakter, slatkoću i punoću na ukusu, prijatne arome na hrastovinu.

  Doziranje: Zavisi od momenta primene, ukusa proizvođača, saveta tehnologa itd. Bela vina: tokom fermentacije 0,5-1,5 g/l, za odležavanje 1-2 g/l. Crvena vina: tokom fermentacije 1-3 g/l, za odležavanje 1-4 g/l. Što se tiče rakije najbolje je u 5 ili 10 litara rakije staviti 1 kg čipsa da odleži 15-20 dana i onda tu ekstrakciju koristiti kao „začin“ za ostatak alkoholnog pića. Na taj način će korisnik pronaći svoju idealnu dozu i izbeći greške u doziranju.

  Uputstvo za upotrebu: Čips postaviti u određenu mrežicu da visi u tečnosti na kanapu čiji se drugi kraj izvodi ispod poklopca ili čepa napolje. Vrećice privezati na pola visine tanka odgovarajućim kanapom.Ako se radi o balonu ili buretu treba sašiti uzan rukav koji odgovara prečniku grlića balona ili otvoru za čep na buretu pa ga na svakih desetak santimetara vezati, da ne bi došlo do naduvanja „rukava“ i da bi bilo moguće njegovo izvlačenje iz balona ili bureta kada za to dođe vreme.

  210300006
  2.290  RSD
  Picture of Savacoop Kalcijum karbonat 1 kg

  Savacoop Kalcijum karbonat 1 kg

  Smanjuje ukupnu kiselost u širi, vinu, voćnom kljuku, itd. Koristi se za pripremu startera za malolaktičku fermentaciju. Upotrebljava se tako što se u nekoliko navrata sipa direktno u vino uz mešanje. Sukcesivno proveravati postignute efekte ( jer je "lako dosoliti, a teško odsoliti" ). Intenzivno peni, ostaviti 10-15% slobodnog prostora u posudi u kojoj je vino da ne bi došlo do izlivanja u slučaju nagle reakcije.

  Sastav: Kalcijum karbonat (kreda u prahu, CaCO3)
  Doziranje: Doza od 65 g/hL skida 1 gram ukupnih kiselina po litru vina.

  210300011
  569  RSD
  Picture of Savacoop Parafin tečni 1 l Paravin

  Savacoop Parafin tečni 1 l Paravin

  Parafinsko ulje je uljasta, viskozna neutralna tečnost, bez boje, mirisa i ukusa. Koristi se u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Parafinsko ulje ili vazelin, dobija se od čvrstog parafinskog voska, od koga se takođe dobijaju i čvrsti parafin i cerezin. U prehrambenoj industriji, pa tako i u enologiji, uz pomoć parafinskog ulja se sprečava oksidacija vina koje se čuva u metalnim, plastičnim, staklenim ili betonskim cisternama. Ne preporučuje se upotreba sa ovom namenom za vina koja se neguju u drvenim buradima. Zaštita od oksidacije se zasniva na činjenici da je ulje lakše od vina, zbog čega ono pliva na površini, pa kad je taj sloj visine od 1-3cm, kiseonik iz vazduha nema kontakt sa vinom. Po sastavu, parafinsko ulje čine alifatični zasićeni ugljovodonici sa 5-15 C atoma u molekuli.

  Način upotrebe: Ako je sud sa plivajućim poklopcem, sipa se parafinsko ulje po obodu poklopca da se zaštiti od vazduha.

  Način čuvanja: Čuvati na suvom, hladnom i tamnom mestu.

  210300012
  599  RSD
  Picture of Savacoop Sumpovin 1 l

  Savacoop Sumpovin 1 l

  - Vrsta proizvoda: Sumprovin
  - Namena: za vino, mošt
  - Sastav: sumpor S
  - brend: Savacoop

  Prednost Sumpovina: za razliku od vinobrana koji se u kiseloj sredini raspada na sumpor-dioksid i kalijum sulfat koji primenjen u većim količinama može izazvati glavobolje, Sumpovin je u obliku sumporaste kiseline koja prilikom reakcije u kiseloj sredini ne daje produkte koji imaju negativan uticaj. 100 g vinobrana= 1 l Sumpovina. Temperatura na kojoj treba dodavati Sumpovin ne sme biti viša od 15-17 stepeni jer u kontaktu sa višim temperaturama dolazi do isparavanja sumpora.

   

  140100157
  379  RSD
  Picture of Savacoop Vinobran 1 kg

  Savacoop Vinobran 1 kg

  Prva i osnovna namena vinobrana je za sumporisanje vina i šire, gde oslobađa sumpor dioksid koji vezuje kiseonik i time sprečava dalju oksidaciju vina. Pored zaštite od oksidacije, vinobran se koristi i zbog svog antimikrobnog dejstva. Najveći broj kvasaca i bakterija, koje su prisutne u vinu, su osetljivi na dejstvo sumpor dioksida. Vino se sumporiše nakon završetka fermentacije, kada smo već sigurni da je sva količina šećera prevrela. Ovde treba voditi računa, jer ukoliko se vinobran doda pre kraja fermentacije, može doći do prekida fermentacije jer deluje letalno na kvasce.

  210300005
  899  RSD
  Picture of Savacoop Vinoferm Basic Bayanus 10g, univerzalni vinski kvasac

  Savacoop Vinoferm Basic Bayanus 10g, univerzalni vinski kvasac

  Vinoferm basic bayanus je kvasac selekcionisan za proizvodnju kvalitetnih suvih belih vina i voćnih rakija. Veoma je koristan kod otežane fermentacije i zbog neutralnosti soja koristan kod vrenja voća svih sorti.

  Uputstvo za upotrebu: 20-30g/100L, kod otežanih fermentacija i do 50g/100L

  Način upotrebe: Razmutiti kvasac u blago toploj vodi (35-40°C) u odnosu 1:10, promešati, ostaviti 15min, u to dodati istu količinu šire ili isceđenog voća i opet promešati snažno, ostaviti još 15min i sve dodati u masu za tretiranje uz mešanje. Voditi računa da razlika temperature vode sa kvascem i šire tj kljuka ne bude veća od 10°C da bi se izbegao termički šok kvasca

  210300009
  135  RSD
  Picture of Savacoop Vinovit aktivator fermetnacije, hrana za kvasac

  Savacoop Vinovit aktivator fermetnacije, hrana za kvasac

  Vinovit je potpuna hrana za kvasac i veoma brzi aktivator fermentacije sačinjen u osnovi od fosforno-azotnih jedinjenja i vitamina B1 specijalno namenjen za stimulaciju rasta i razvoja kvasaca što doprinosi brzoj alkoholnoj fermentaciji sa kompletnim tokom.

  Uputstvo za upotrebu: 15-30g/hL sukcesivno se dodaje uz prethodno rastvaranje u vodi ili širi, dodavanjem u celu masu uz mešanje. Savetuje se dodavanje u inicijalnoj fazi fermentacije, najkasnije do 50% prevrelog šećera.

  Sastojci: Amonijum sulfat E517, amonijum bifosfat, celuloza, tiamin hidrohlorid Vit B1+/-0,2%

  210300010
  55  RSD
  Filteri (0) Close
  Obriši sve
  Filtriraj po
  Filter by attributes
  • Brend